Zirconyum

                 ZİRCONYUM NEDİR?

    Estetik diş hekimliğinde zirkonyum destekli porselenler, metal destekli porselenlerin dezavantajlarını ortadan kaldırmak için geliştirilen diş kaplamalarıdır.

    Zirconyum kaplamalar zirconyum dioksitten hazırlanan beyaz blokların kesilmesiyle elde edilirler.

    Eski kuşak metallerin dezavantajlarını ortadan kaldıran zirconyum destekli porselenler hastaların estetik beklentilerini karşılarlar.

      1960 yılında tıpta, 2002 yılında da Diş hekimliğinde kullanılmaya başlandı. Porselen metalinin yerini; darbelere dayanıklı, hafif, ısı iletmeyen ve ışığı göreceli olarak geçiren zirkonyum aldı. Bilgisayar teknolojisi ile yapıldığından dikkatli ölçü alınabildiği durumlarda (uygun basamaklı diş kesimi yapılması kaydıyla) uyumu laser sintering metal alt yapılar gibi çok iyidir. Maliyeti metal destekli seramiklere oranla daha fazladır.

      FAKAT; Zirconyum-porselen bağlantılarında kırık problemleri görülme olasılığı metal-porselenler bağlantılarından maalesef daha fazladır. Dikkatli çalışma aşamaları ile bunun önüne geçilebilir!!!

      HER NE KADAR EN ESTETİK MALZEME sınıfında tanıtılsa bile işin aslı böyle değildir. Uzun köprü yapılması gerektiği durumlarda ön bölgeyi de içeren restorasyonlar var ise! mecburi olarak zircon köprü önerilebilir!

     Tek dişlerde veya kısa köprülerde özellikle anterior (ön grup dişler-estetik bölge) bölgede, içinde METAL veya ZİRCON içermeyen FULL-SERAMİK KRONLAR bütün dünyada en estetik kron sınıfındadır.
          

      ZİRCONYUMLAR 2 ŞEKİLDE UYGULANIRLAR

      1) ALTYAPI OLARAK: Alınan dijital ölçü veya klasik ölçü üzerine porselen yığımı yapılabilecek şekilde bir alt yapı hazırlanır. Yani ağızda zirconyumu direk olarak görmezsiniz, zirconyum sadece diş yüzeyini örter, üzeri porselen işlenir.

       2) MONOLİTİK ZİRCONİA: Teknolojik gelişmelere bağlı olarak Zirconium üreticileri, zircon blokları biraz daha şeffaf hale getirerek (ÜZERİNE PORSELEN YIĞIMI GEREKTİRMEMESİ İÇİN ) arka grup dişlerde kron veya 4-5 üyeli köprü yapımını mümkün hale getirdi. Çok estetik olmamaları sebebiyle, estetiğin çok önemli olmadığı arka grup dişlerde kullanılması uygundur. Köprü yapılması düşünülen vakalarda rahatlıkla kullanılabilirler. Cad-cam teknolojisi kullanarak hızlı yapım süresi de göz önüne alınarak (5-6 saat) arka grup köprülerde ilk tercih olabilirler. 

     ZİRCONYUMUN ESTETİK AÇIDAN NE GİBİ BIR AVANTAJI VARDIR?

     Işık geçirgenliği özelliği sayesinde doğal dişlerin görüntüsü tam olarak yakalanır. Sağlıklı dişlerin minesi ışığı tamamen geçirir. Klasik porselen kaplamaların alt yapıları olan metaller dişlerde opak bir görüntü yaratırlar. Bu da dişlerin cansız ve yapay görünmesine sebep olur. Zirkonyum ile bunun önüne geçilmiştir.

      ZİRCONYUMUN NE GİBİ BiR DEZAVANTAJI VARDIR?

     Uzun köprülerde (Çoklu diş eksikliklerinde ) metal destekli köprü kadar sağlam olup olmadığı tartışılmaktadır. Yeni nesil monolitik zirconların (Porselen ilavesi gerektirmeyen) zaman içerisinde bu dezavantajı ortadan kaldıracağı düşünülmektedir.

    Her ne kadar estetik grupta değerlendirilse de metal desteksiz seramik kronlar (Empress, E-max ) kadar şeffaf ve estetik değildir.

    Prova esnasında çok dikkatli olunmalıdır. Zirconyuma frez değdiği takdirde sağlamlığının önemli derecede azaldığı ile ilgili yapılan çalışmalar mevcuttur.

    ZİRCONYUM KAPLAMALAR HANGİ DURUMLARDA UYGULANABİLİR? 

Diş hekimliğinde sabit protez (tek kaplama,köprü) gereken hemen her vakada uygulanabilir. Bazı ters ve çok yüksek kuvvetlerin geldiği arka gruptaki uzun köprülerde, metal alt yapılı kaplama zircona göre tercih edilebilir.

    


    ZİRCONYUM DİŞLERiN DİŞETiYLE UYUMU NASILDIR?

     Dokuyla uyumlu bir malzemedir. Metal destekli protezlerde görülen dişin boyun bölgesindeki diş etinde morumsu renklenme asla oluşmaz. Diş eti çekilmesine sebep olmaz. Yanlış fırçalama gibi sebeplerden diş eti çekilecek olursa estetik olarak kötü bir görüntü yaratmaz.

    ZİRCONYUM METAL ALERJİSİ OLAN KİŞİLERDE UYGULANABİLİR Mİ?

    Zirkonyum kaplamalar metal içermedikleri için metal alerjisi olan kişilerde rahatlıkla kullanılabilir.

    ZİRCONYUM KAPLAMALAR KOLAY KIRILIR MI?

   Tam aksine zirconyum kaplamaların kırılma direnci doğadaki birçok maddeden daha yüksektir. Prova esnasında zirconyuma frez değmesi zirconyumda direncin düşmesine sebep olacağı için, çok dikkatli çalışma gerektirir.

    ZİRCONYUM KAPLAMALARIN TEDAVİ SÜRESİ NE KADARDIR?

   Zirconyum kaplamalarda da normal kaplamalarda olduğu gibi renk şekil ve fonksiyonu kontrol ettiğimiz prova seansları vardır. Seans sayıları, Cad-Cam sistemi kullanıldığı için 2.seansta (genelde ertesi gün) tamamlanmaktadır. Diş etleriyle veya kaplamanın altındaki dişlerle ilgili herhangi ek bir tedavi gereksinimi yok ise Cad-Cam sistemi ile aynı gün veya bir gün içerisinde tedaviler sonuçlanmaktadır.

       NEDEN ZİRCONYUM?

  •     Zirconyum kaplamalar ışık geçirgenliği açısından doğal diş yapısına çok benzer estetik oluştururlar. Çok iyi yapılmış olan metal destekli porselenlerde bile bir matlık ve yapaylık vardır,

  •     Metal destekli porselenlerde diş eti hizasında oluşan koyu renk (metal yansıması), zirconyum kaplamalarda oluşmaz. Çok daha estetik ve doğal bir görüntü elde edilir,

  •    Zirconyum beyaz renkte bir metal olduğundan, yapılan kaplama çok daha ince ve hafif işlenebilir,

  •    Zirconyum biouyumluluğu yüksek bir malzeme olup, vücutta alerjik bir reaksiyona neden olmaz,

  •    Zirconyum kaplamanın diş eti ile olan mükemmel uyumu diş eti ve kaplama üzerinde bakteri barınmasını engeller ve hijyen problemlerinin ortaya çıkmamasını sağlar,

  •    Zirconyum kaplamalar ölçü aldıktan sonra tamamen bilgisayar ortamında el değmeden özel cihazlarla hazırlanır. Hata payı sıfıra yakındır. (cad cam)

  •    Zirconyum ısıyı çok az ilettiği ve ısıya karşı dayanıklı bir madde olduğu için, zirconyum kaplamalarda yapıştırma sonrası hassasiyet problemleri olmaz ve hasta protezine çabuk alışır.
    
     

Zirconyumlar dünyada sadece diş hekimliğinde değil, aynı zamanda sanayinin birçok farklı alanında da kullanılmaktadır.Diş hekimliğinde kullanılacak zirkonyum bloklar kesinlikle DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ tarafından onaylanmış olmalıdır.

Değerlendirmeler

Bir yorum yazın

Zirconyum

Zirconyum