Estetik - DSD (Gülüş Dizaynı)

ESTETİK

GÜLÜŞ DİZAYNI - DSD (DİGİTAL SMİLE DESİGN)

          Günümüzde uygulanan tedavilere destek ve yardımcı olmak için bazı bilgisayar programlarından faydalanılmaktadır. Hastadan alınan fotoğraflar ve videolar değerlendirilerek dişlerin uzun-kısa, dar-geniş, köşeli-yuvarlak olacağına önceden karar verilir. Bilgisayar programından faydalanılarak dişlerin nasıl olması gerektiği, işleme başlamadan önce değerlendirilir.

         Bu program ile elde edilen sonuç nihayetinde fotoshop olduğu için, hem hekimi hem hastayı aldatabilir. Önemli olan elde edilen görüntünün birebir hasta ağzına aktarılmasıdır. Onun için bu ön hazırlığın hasta ağzında daha gerçekçi provasının yapılması için bilgiler diş teknisyenine iletilir ve bir model hazırlanması (MOCK-UP) istenilir. Bu modeldeki elde edilecek restorasyon, dişlerde kesin ve geri dönüşsüz işlemlere başlamadan önce hasta ağzına uygulanır. Yani dişlerde kesin ve geri dönüşsüz işlemlere başlamadan önce provaları yapılır. Hastanın onayı alındıktan sonra bilgiler (CAD-CAM, CEREC) sistemine aktarılır ve önceden zaten nasıl olacağı belirli işlemler cad cam sistemi sayesinde kısa sürede (aynı gün veya 1 gün sonrası) bitirilebilir.

         Estetik çalışmalarda, genelde cam seramik porselenler (E-MAX, EMPRESS) en doğal ve en estetik malzemeler olduğu için tercih edilir.

         Diş eksikliği, bruksizm, kanal tedavisi görmüş renkli dişler varsa mecburen zirconyum tercih edilir. Zirconyum, cam seramik porselene göre daha ekonomiktir. (cam seramik porselenler ilk preparasyon işleminden son simantasyon işlemine kadar özel itina gerektirir; bu sebepledir ki zirconyum estetik piyasasında daha öne çıkmıştır.)

Ayrıntılı bilgi için bknz: protez

        Bazen sadece dişlere müdahale etmek, istenilen sonuçlara ulaştırmayabilir. Örneğin güldüğünde diş etleri (gummy smile) ortaya çıkan kişilerin isteği sadece porselen yaptırmak değildir. Diş etlerinin de gereğinden fazla gözükmemesini isterler. Böyle durumlarda Gingivektomi veya Gingivoplasti de planlanır.

        Bütün tedavi şıklarının avantajları ve dezavantajları mevcuttur. Tedavi süresinin uzunluğu, maliyeti, yapılan tedavinin ömrü bu avantaj ve dezavantajları oluşturur. Aşağıda bu tedaviler hakkında özet bilgiler verilmiştir:

Ortodonti

          Öncelikle VAROLANI KORU PRENSİBİ ‘nden ötürü sadece çapraşıklık sorunu olan hastalara önerilebilecek ilk çözümdür. Ortodonti ile çapraşık dişler varsa düzeltilir, eğimli rotasyonlu dişler sıralanır. Dişlerin renginde herhangi bir sıkıntı yoksa, sadece ortodonti ile işlem bitirilebilir.

        Bazı estetik çalışmalarda yapılacak porselenlerin doğru konumda olması için öncesinde ortodonti tedavi görmesi şarttır. Yoksa elde edilecek  sonuç estetik beklentiyi karşılamayabilir.

        Hastanın kendi dişlerinin aparey ve ortodontik braketlerle belli bir hizaya sokulması esasına dayanır. En büyük ve belki de tek dezavantajı zamandır. (Tedaviler vakanın durumuna göre 6 ay  ile 2 yıl arasında değişebilir!!) bknz: ORTODONTİ

Bonding (Yapıştırma)

    Düzensiz veya şekli bozuk dişlerde genelde kompozit resin esaslı materyaller ile dişte herhangi bir kesim veya küçültme işlemi yapmadan, dişe ilaveler yaparak dişe şekil verme işlemidir. Halk arasında bonding olarak duyulan bu işlem, estetik kompozit materyallerin bond ile dişe yapıştırılmasıdır. Yani bond, diş hekimliğinde yapıştırıcıya (adhesiv e) verilen addır.

    Avantajlarından bazıları;

  • Tedavi süresi kısa olması (Çoğunlukla aynı seansta işlem tamamlanır!!) Diş yüzeyine sadece pürüzlendirici ilaçlar ve çok kuvvetli yapıştırıcı maddeler ile birlikte tatbik edilen estetik kompozit dolgu materyalleri ile vakanın büyüklüğüne göre dakikalar veya 1-2 saat içinde uygulanabilir.
  • Geri dönüştürülebilir bir işlem olması (Herhangi olumsuz bir durumda hasta ilk haline tekrar geri dönebilir. Dişinde kesim yapılmadığı için dişlere zarar verilmemiş olur.)
  • Diğer estetik materyallere göre daha hesaplı olmasıdır.
  • Herhangi bir travma ile restorasyonda kırık meydana gelirse , daha kolay tamir olur.

   Dezavantajı: Renklenme ve kırılma dayanıklılığının porselenler kadar dirençli olmamasıdır.

Estetik Periodontal Plastik Cerrahi (Gingivektomi - Gingivoplasti)

          Gülümseme esnasında aşırı görünen diş etleri veya diş eti seviyelerinin farklı olması gülümseme estetiğini olumsuz etkiler.

          Estetik periodontal cerrahi ile fazlalık gösteren diş eti dokularına,laser veya elektrocerrahi yöntemleriyle müdahele edilebilir. Dişeti çekilmelerinde de greftleme yöntemiyle (hastanın kendi diş etini veya sentetik, insan veya hayvan kaynaklı greftlerle) düzensiz diş etlerine yeni bir şekil ve pozisyon kazandırmak mümkündür. Eğer bu işlemlere gerek olacaksa; operasyondan sonra protez aşamasına geçmek için 4-6 hafta beklemek daha uygun olabilir.

         Gülümseme estetiğinin oluşturulması bir ekip çalışmasıdır. Dişler ne kadar düzgün sıralansada şekilleri ne kadar güzel uygun olsa da, diş etleri estetik olmadıktan sonra bir anlamı yoktur. Estetik bir bütün olarak ele alınmalıdır.

Bleaching (Diş Beyazlatma – Ağartma)

           Dişlerinin rengini beğenmeyen kişilere önerilen kozmetik bir çözümdür. Dişlerin minesine zarar vermeden, diş renginin kalıcı şekilde birkaç ton açılması işlemidir. Bu kalıcılık hastanın alışkanlıklarına göre değişir. Örneğin çok fazla çay, kahve, sigara alışkanlığı olan bireylerde daha çabuk geri dönüş olur.  

          Diş ağartmada kullanılan madde genelde karbamit - peroksit tir. Dişin mine tabakasından (mine prizmalarından) geçerek, dentine (dişin iç tabakası) ulaşır ve içteki tabakanın ağartılması amaçlanır. Bu sebepten dolayı; işlem yapılacak dişlerde kırık, çatlak, çürük veya eski dolgular varsa değerlendirilir. Daha sonra beyazlatma işlemi yapılır ve varsa eski dolgular yeni diş rengine göre tekrar değiştirilir. Çünkü bleaching ajanı kompozit dolgunun veya porselenin rengini değiştirmez ve renkleri dişlere göre koyu kalır.

         Diş ağartma yaptıracak olan kişilerin kesinlikle periodontal (dişeti) rahatsızlığının bulunmaması gerekir. Periodontal sorunu varsa, işlem öncesinde tedavi edilmesi gerekir.

          Bleaching yapım aşamaları arasında ve sonrasındaki 2 hafta kesinlikle sigara ve renkli içecekler (çay, kahve, kırmızı şarap vb) kullanılmamalıdır. Çünkü mine prizmaları ve tabakaları hala açık olduğu için renklenmeye karşı çok hassastır.

         Zaman içinde kahve ve sigara gibi boyayıcı içecekler dişinizi renklendirebilir. Böyle durumlarda yeniden kısa süreli home-bleaching ajanı uygulanabilir.

          Küçük çocuklar, hamileler ve emzirenler hariç, ağız hijyenine önem veren herkese uygulanabilmektedir. 

          İşlem sonrası dişlerde 2-3 gün soğuk hassasiyetleri gözlenebilir, normal bir durumdur.


BEYAZLATMA ÇEŞİTLERİ

          Beyazlatma: Diş hekimi gözetiminde klinikte (OFFICE BLEACHİNG) veya evde (HOME BLEACHİNG) uygulanır.

1-Office bleaching (Klinikte)

        Hekiminiz tarafından klinikte birkaç saat içinde laser cihazı ile yapılan bir uygulamadır.

   -Kullanılan beyazlatma ajanı yüksek konsantrasyonda olduğu için daha çabuk ağartma sağlar.

   –Dudak ve yanaklarınızın bleaching ajanından korunması ve rahat çalışılması için lastik bir çerçeve ile ekarte edilir,

  – Diş etleri rezin esaslı bir bariyerle örtülerek bleaching ajanından etkilenmesi engellenir,

  – Dişlere Bleaching ajanı uygulanır,

  – Laser ile bleaching ajanının derinlere nüfuz etmesi sağlanır,

  – Laser sayesinde diş hassasiyeti minimuma iner daha etkin bir beyazlık sağlanır.

2-Home bleaching (Ev tipi)

    -Hastanın evde kendi uygulayabileceği bir yöntemdir.

    -Kullanılan beyazlatma ajanı düşük konsantrasyonda olduğu için daha geç ağartma sağlar, 

    -Ağızdan alınan ölçü ile kişiye özel plaklar hazırlanır. Kişi, evinde plakların içine, dişlerin sadece ön yüzlerine gelecek şekilde az miktarda Opalescence (bleaching ajan) sıkar ve dişlere uygular. Plakların kenarlarından taşan ilaçlar ıslak bir pamukla silinir,

    -Plaklar 2-4-8 saat dişlerin üzerinde bırakılır. İlk üç gün mutlaka peşpeşe uygulanmalıdır. Tedavi süresi yaklaşık 1 haftadır. 3-6 gün içinde istenilen renge (yaklaşık 2 ton açılması) ulaşılır.

    -İsteğe bağlı olarak tedavi süresi 2 haftaya kadar çıkarılabilir. Dişlerde hassasiyet oluşursa birkaç gün tedaviye ara verilebilir.

İnternal(iç) Beyazlatma:

     Bu yöntem eskiden uygulanmış bir kanal tedavisi veya travma sebebi ile renk değişikliği gösteren dişlerin beyazlatılması amacı ile uygulanır. Kanal tedavisi yenilendikten sonra beyazlatıcı malzeme dişe yerleştirilir. Beyazlatma işlemi arzu edilen renk elde edilene kadar tekrarlayan randevularla uygulanır.

PORSELEN(SERAMİK) UYGULAMALARI

     Estetik  seramik uygulamalarının hepsi  CAD-CAM SİSTEMİ  ile yapılabilmektedir:

     Estetik porselenler ile ayrıntılı bilgi için  bknz: protez 

Değerlendirmeler

Bir yorum yazın

Estetik - DSD (Gülüş Dizaynı)

Estetik - DSD (Gülüş Dizaynı)