İmplantoloji

İMPLANTOLOJİ

      İnsanın kendi dişinin yerine yapılacak olan herhangi bir tedavi şekli, hiçbir zaman kendi doğal dişin yerini tutmayacaktır. Fakat tedavi şıkları arasında avantajlar ve dezavantajlar değerlendirildiğinde İmplant tedavisinin önemi artmıştır.

      İmplant eksik dişlerin yerine yerleştirilen, genelde titanyumdan yapılmış yapay köklerdir. Herhangi bir sebeple dişlerini kaybetmiş kişiler için en önemli alternatif haline gelmiştir. 

      İşlem öncesinde gerekli anamnezler alınıp, tomografik değerlendirmeler yapılarak hastanın isteği, hekimin önerilerine göre tedavi planlaması yapılır.   

                                                                                                                                                                                                                    

İMPLANT NEDEN TERCİH EDİLİR?

     - Köprü yaptırmak için sağlam dişlerini küçültmek istemeyen hastalara uygulanabilir.
     - Hareketli protez (Yarım damak - çelik damak) veya Total Protez (komple damak) takmak istemeyen hastalara uygulanabilir.
     - Total protezin (komple damak) çok hareketliliğinden şikayet eden hastalara uygulanabilir ve önerilebilecek belki de tek çözümdür…
     -Kemik gelişimini tamamlamış olmak tek koşuldur. Genel sağlık durumu iyi olan erişkinler için üst yaş sınırlaması yoktur.     

       
                                                                                                                                                                  

     İmplantın Ömrü
                                                                                                                         

     Doğru teşhis, doğru uygulama, iyi bakım ve kontrollerle ömür boyu ağızda kalmaları beklenmektedir. 

     En önemli endikasyon yeterli kemik uzunluğunun ve genişliğinin bulunması gerekliliğidir. 35-40 yıl önceki teknoloji ile yapılmış olup da hala başarılı olarak kullanılan implantlar mevcuttur.

     Özetlemek gerekirse; İmplantın ömrü insanın kendi dişi ile aynıdır. Yani dişlerine gereken önemi göstermeyen insanlar nasıl kendi dişlerinde de kayıplara sebep oluyor ise, implantını da kaybedebilir!! Yeterli ağız hijyenine sahip hastalarda ise kendi dişleri kadar uzun ömür kullanabilecekleri düşünülmektedir. Dünyada implantın başarı oranı 2020 yılı itibariyle %97-98 arası olarak kabul görmüştür. 


      Yapım (Operasyon) 

      Hastada yeterli kemik kalınlığı ve uzunluğu var ise tek implantın yerleştirilmesi, yaklaşık 5-15 dk arasında tamamlanır. Tek veya iki diş eksikliği yapılan vakaların çoğunda hastalar genelde ilk gün ağrı kesici kullanırlar. Hatta bir kısım hasta hiç ilaç kullanmadığını söyler. Bazı özel durumlarda hastaya antibiyotik tedavisi başlanabilir. 

      İmplantlar yapıldıktan sonra osteointegrasyon süreci başlar. (kırık kolun alçıya alınıp beklendiğinde kırığın kaynaşması gibi) Yani 3 gün sonra yapılan implantı ters çevirip çıkarılabilirken , 2 veya 4 ay sonra bu imkansız hale gelir, çünkü artık implant osteointegre olmuştur. (kemiğe kaynamıştır.)

      Genellikle operasyondan sonraki 2-4 ayda implantların üst yapıları takılır ve protezler bitirilir.

      Bazı implant firmaları implant yüzey özelliklerindeki gelişmelerle iyileşme sürecini 2-4 haftaya indirmişlerdir.

      Kemik grefti (kemik tozu) ekleme gibi özel durumlarda bu süre 12 aya kadar uzayabilir. Çünkü  kemik grefti (kemik tozu) hiçbir zaman gerçek kemiğin yerini tutmayabilir.  

     

      Bazı özel durumlarda diş çekimini takiben hemen implant uygulaması da yapılabilir. (İMMEDİAT İMPLANT) Bazı durumlarda ise implant yapımını takiben üst yapı çalışmasına hemen başlanabilir!! (immediat yükleme) Yani aynı günde hem implant hem kron tamamlanabilir. Bunun için öncelikle primer stabilitenin (İmplantın kemik içindeki sıkılığı) sağlanmış olması ve OSSTELL cihazı ölçümününde (İmplantın çene kemiği içinde frekansını ölçen ) yeterli düzeyde çıkması gerekmektedir.  bknz: X-GUIDE



     Kemik Greftleri:

     Yeterli kemik kalınlığının bulunmadığı durumlarda mevcut kemiğin ne kadar ince veya kalın olduğuna göre implant yapımı öncesinde veya implant yapımı esnasında hastanın kendinden alınan, (otojen) insan veya hayvan kökenli greftler veya sentetik greftler kemik kalınlığını veya uzunluğunu artırmak için kullanılırlar. Bunların kullanım gerekliliği genellikle ameliyat öncesi değerlendirmelerde (Ağız içi muayene, Radyolojik ve Tomografik değerlendirme) belli olur.

     İmplant tipleri:

     35-40 yıl önceki üretilen implant ile günümüzde üretilen implantların yapıları, 35-40 yıllık olumlu-olumsuz tecrübelerle farklılaşmıştır. Kemik kalınlığı az iken greft (kemik tozu) kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırmak için kısa ve daha yivli implantlar üretilmiştir. Çünkü greft kullanılan vakalarda başarı oranı hala çok yüksek değildir. 

     Bazı implant firmaları yivleri daha keskin ve daha geniş olan implantlar üretmişlerdir. Bunun sebebi primer stabiliteyi (implantın ilk uygulandığı andaki sıkılık) yakalamak ve daha kısa sürede implant üstü restorasyonu tamamlamaktır. Burada amaçlanan hastanın tedavisini en kısa zamanda bitirmektir. (Bu süre aylar sürerken, saatlere indirilebilmiştir)

     Şu anda dünyada kullanılan 500 ila 1000 arası implant markası olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’de ise yaklaşık 50-80 arası firma olduğu düşünülmektedir. Bazı implant firmaları Türkiye pazarına girmekte ve maalesef kalıcı olamamaktadırlar. Bunların arasında tercih yaparken implant ömrünün, ömür boyu olabileceğini de hesap ederek hekiminizin ve sizin herhangi komplikasyon (vida gevşemesi, vida kırılması, implant boyun kırığı) ihtimalinde muhatap olabileceği bir firmaya güvenmek akıllıca olacaktır. Hekiminizden yaptırdığınız implant markası hakkında bilgi almak ve implant çap-boy ve lot numarasını gösteren bir implant sağlık karnesi (implant pasaportu) almak faydalı olacaktır.

    İmplant Cerrahisi Kontrendikasyonları :     

    -Kortizon kullananlar,
    -Tedavi edilmemiş kardiyolojik problemi olanlar, (operasyon riski açısından)
    -Titanyum Metal alerjisi olanlar,
    -Oto-immün hastalığı olanlar,
    -Onkolojik hastalar,
    -Karaciğer ve kronik böbrek yetmezliği olan hastalara uygulanmaz.

    Uygun hasta seçimi, implantın uygulanacağı bireyin genel sağlık durumu, yeterli kemik desteğinin ve kemik kalitesinin bulunması başarıyı etkileyen en önemli faktördür.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

   İMPLANT SONRASI YAPILMASI VE YAPILMAMASI GEREKENLER:

  •   - Cerrahi tampon konulduysa doktorunuzun önerisini dikkate alarak, 1 saat ağızdan çıkarılmamalıdır.
  •   - Operasyon sonrası anestezi etkisi geçene kadar bir şey yenmemeli, içilmemeli, ağız su ile çalkalanıp tükürülmemelidir.
  •   - Operasyon sonrası taneli şeyler yenmemeli, ılık yumuşak şeyler yenilmelidir.
  •   - Sigara içiliyorsa en az bir hafta içmemeye özen gösteriniz.
  •   - Operasyon sonrası doktorunuzun önerdiği yere önerdiği sürede soğuk kompres uygulayınız.
  •   - Doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli bir şekilde kullanınız.
  •   - Doktorunuzun haberi olmadan başka ilaç kullanmayınız.
  •   - Başka kullandığınız ilaç varsa mutlaka doktorunuzu bilgilendiriniz.
  •   - İyileşmenin düzgün olabilmesi için temizlik önemlidir.
  •   - Dişlerinizi düzenli fırçalamayı ihmal etmeyiniz, Operasyon yapılan gün dişlerinizi fırçalamayınız.
  •   - Doktorunuz kullanmanızı önerirse ameliyatlı bölgeyi temiz tutmak için antiseptik gargara kullanınız.
  •   - Operasyondan bir hafta sonra veya diş hekiminizin önereceği sürede dikişler alınmalıdır.
  •   - Beklenmeyen bir durum ile karşılaşırsanız lütfen doktorunuza başvurunuz.

Değerlendirmeler

Bir yorum yazın

İmplantoloji

İmplantoloji