Acil Durumlar ve Ağrılar

ACİL DURUMLAR ve AĞRILAR

*   Diş çürük ağrısı ve diş apsesi (Dental Kökenli)

*   Diş eti apseleri (Periodontal kökenli)

*   Travma (Bruksizm, diş kırıkları ve yumuşak doku yaralanmaları)

*   Post - operatif (cerrahi işlem sonrası) kanamalar

*   Yansıyan Ağrılar: Odontojenik sebepli olmayan (Diş kökenli olmayan) fakat diş ağrısı gibi hissedilen ağrılar (sinüzit, trigeminal nevralgi, migren vb...)

* Diş çürük ağrısı ve  diş apsesi (Dental Kökenli)

         Acil denildiğinde ilk akla gelen sebep diş çürüğüdür. Aciliyet Dolgu, Kanal Tedavisi veya diş çekimi ile giderilebilir. Bazen akut apse olduğu durumlarda apseyi kronik hale getirmek için ilaç tedavisi ile başlanabilir. 

*  Diş eti apseleri (Periodontal kökenli)

    Genelde yetersiz ağız bakımı sebebiyle dişi tutan çevre dokuların (diş eti, kemik) sebep olduğu rahatsızlıklardır. Büyük oranda diş taşı (Tartar) birikimi sebebiyle olmakla birlikte, yiyecek artığının diş eti cebine birikmesi, 20 yaş dişinin diş eti içinde enfeksiyonu da bu grupta sayılabilir.

    Aciliyet iltihabın direne edilmesi, dişin çekimi veya akut bir durum söz konusu ise ilaç tedavisi ile başlar. Devamında uzun süreli takip isteyen bir tedavi gerektirir.

* Travma (Bruksizm, diş kırıkları ve yumuşak doku yaralanmaları)

     İsminden de anlaşılabileceği gibi herhangi bir sebeple diş ve çevre dokulardaki travma sonucu dişin çatlaması, kırılması, ağızda yer değiştirmesi oluşabilecek komplikasyonlar arasındadır.  

     Bruksizm, hastaların istem dışı çene sıkma alışkanlıkları sonucu dişlerin çiğneme yüzeyinde aşınmalar ve çatlaklar meydana getirir. İleri düzey hastalarda çene eklemi problemleri görülür.

     Bruksizm tedavisinde yumuşak veya sert gece plakları, lazer, botoks tedavi şekilleri uygulanmaktadır. Hastanın teşhisine göre hangi tedavi uygulanacağına karar verilir.

Darbe sonucunda dişin bir kısmının kırıldığı durumlarda ne yapılır ?

Kismi olarak kırılmış olan bölgede uygulanacak olan tedavi işlemleri;

– Darbe sonrasında oluşan kırığın yapısına,

– Kırılmış olan parçanın büyüklüğüne,

– Kırılmış olan dişin ağız içerisinde hangi işlevi gördüğüne,

– Dişi kırılmış olan hastanın genel ağız yapısına,

– Dişi kırılan hastanın yaşına göre tedavi seçenekleri uygulanır. 

Diş kırığı ve diş çatlak tedavileri nasıl yapılır?

Diş çatlakları tedavisi: Oluşan çatlaklarını kendine has tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Bunlar;

Küçük diş çatlakları:

Küçük çaplı diş çatlakları diş üzerinde çatlak izi bırakan ve genelde yüzeyde meydana gelen çatlaklardır. Küçük çaplı olan diş çatlaklarında genellikle tedavi gerekmez.

Büyük diş çatlakları ve hatta diş kırıkları:

Çatlağın veya kırığın büyüklüğüne göre kanal tedavisi, dolgu, onlay, kron, pivo (kanal içi post) tedavileri ya da diş çekimi ile sonuçlanabilir.

     Ortadan ikiye ayrılmış dişler:

Azı dişlerinde görülen bir durum olan ortadan ikiye bölünme fazla baskı sonucu çürümüş olan dişlerde görülmektedir. Genellikle dişin çekimini gerektirir.



     Dişte travma;

       Daimi Bir Diş tamamen Yerinden Çıkarsa; Yapılacak en önemli şey sakin olmaya çalışmaktır. Yerinden çıkan diş ıslak bir ortamda (serum fizyolojik, tükürük, süt) muhafaza edilerek çocukla beraber bir saat içerisinde diş hekimine götürülmelidir.

       Eğer düşmenin etkisiyle diş kırılırsa kırık parça muhafaza edilmeli ve hemen diş hekimine başvurulmalıdır. Kırık diş parçası beyaz dolgu materyalleri ile restore edilir.

*   Post-operatif (cerrahi işlem sonrası) kanamalar


Diş çekiminden sonra oluşan hafif kanamalar normaldir.
Şiddetli kanama (bir kaç kez ağız dolusu kanama ) varsa hemen diş hekiminize ya da en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
Sızıntı şeklinde kanama varsa çekim yeri üzerine konulan gazlı bez basınç uygulayarak yarım saat tutulursa kanama duracaktır.
Eğer kanama hala devam ederse diş hekiminize başvurun. 

Ayrıntılı bilgi için CERRAHİ bölümüne bakınız...


*   Yansıyan Ağrılar: Odontojenik sebepli olmayan (Diş kökenli olmayan) fakat diş ağrısı gibi hissedilen ağrılar (sinüzit, trigeminal nevralgi, migren vb...)

     İnsanların dişlerinde hissettikleri ağrıların bir kısmı dişten kaynaklı değildir. Fakat ağrı dişte hissedildiği için insanlar diş hekimine başvururlar. Burada ilk muayene çok önemlidir. Gerek hastaların yanlış bilgilendirmeleri, gerek yetersiz anamnez ve teşhis ile hatalı tedaviler uygulanabilir. Yani; sinüzit yada nevraljisi olan bir hastaya gereksiz kanal tedavisi veya yanlış diş çekimi tedavisi uygulanabilir.

     Burada önemli olan teşhisi doğru koymak, yanlış tedaviyi uygulamaktansa Nöroloji, KBB uzmanları ile iletişim halinde olunmalıdır..

Değerlendirmeler

Bir yorum yazın

Acil Durumlar ve Ağrılar

Acil Durumlar ve Ağrılar