Genelde ilk teşhis amaçlı kullanılan 2 boyutlu radyografi türüdür.İlk muayenede çok önem arz etmektedir. Ara yüz çürükleri, kemik erimeleri, 20 yaş dişlerinin pozisyonları, apse ve kistler, eklem, çocuklarda süt dişleri ve daimi dişlerin pozisyonları gibi değerlendirmelerde çok önemlidir.
Özellikle implant planlamalarında kemik yoğunluğu, uzunluğu ve genişliğini 3 boyutlu değerlendirmemizi sağlayan bir sistemdir.
İşlem öncesinde gerekli görüldüğü hallerde tomografi (3 boyutlu görüntüleme) alınmasının, panoramik filme (iki boyutlu görüntüleme) göre çok büyük avantajları mevcuttur. Panoramik filmlerde kullanılacak implant boyu hakkında kabaca bir fikir sahibi olunabilirken kemik kalınlığı ve dansitesi hakkında ve dolayısıyla kullanılacak implant kalınlığı ve tipi hakkında hiç bir bilgi elde edilememektedir.
İmplantların sinire olan yakınlığını ayarlamak, implant etrafında kemik mesafesini ölçümleyip ileride kemik erimesine yol açmamak, sinüse olan yakınlığı ölçmek (sinüs lifting), kemiğin inceliğine göre kemik tozuna (greft) ihtiyacı belirlemek ve ileri düzey cerrahiye gerek olup olmadığını anlamak için kesinlikle kullanılmalıdır. Hastanın 3 boyutlu modeli ve kesitlerinin alınması sonradan oluşabilecek komplikasyon ve istenmeyen sonuçları çok büyük ölçüde kaldıracaktır.
Bu sayede diş hekimliği kliniği pratiğinde, cerrahi, implantoloji, periodontoloji, endodonti ve ortodonti alanında ihtiyaç duyulan tedaviye yönelik tüm ölçümler birebir gerçekleştirilebilmektedir.
CBCT'ler, Medikal CT'lere oranla %90-70 !!!!!! oranında daha düşük bir doz kullanıldığından dolayı diş hekimliği görüntüleme sistemleri arasında hızlı bir şekilde yerini almıştır. Yani diş hekimliğinde kullanılan DENTAL VOLUMETRİK TOMOGRAFİLER, KLASİK TOMOGRAFİLERE göre çok daha az ışın verirler.
Sanal ortamda planlanmış implant çalışmasıyla hastaya uyumlu Implant klavuzu-(X Guide) yapılabilmektedir. İmplant cerrahisini kolaylaştırmak ve ileri zamanda yapılacak olan protez hazırlığı için uygulanan robotik cerrahi sistemidir. İmplant cerrahisi tamamlandıktan sonra üst yapı protez hazırlığında bazı beklenmedik sürprizlerle karşılaşmamak için, Hastaya ameliyat öncesinde protez hazırlanmakta, Bu protezdeki dişlerin geleceği yerler önceden belirlenip ona göre implant planlaması yapılıp, ona göre ameliyat esnasında bu şablon (rehber) ile implantlar yapılmaktadır. Yani implantlara göre protez değil, proteze göre implantların konacağı bölgeler belirlenmektedir. Böylelikle ileride yaşanması muhtemel protez uyum sorunları minimuma indirilmektedir.
Aynı zamanda bu hazırlanan şablonlar ile flapsiz cerrahi (diş etini açmaya gerek kalmadan) yani sütura (dikişe) gerek duyulmadan işlem yapmaya imkan vermektedir.