Oral Diagnoz ve Radyoloji

Oral Diagnoz ve Radyoloji

       Hastanın detaylı ağız içi muayenesinin yapılmasının ardından ağız bölgesine ait röntgenlerin incelenmesi ve teşhis konulması işlemidir. İlk muayenede, teşhislerin doğru ve eksiksiz konması ve ona göre de bir plan dahilinde randevuların ayarlanması gereklidir. Böylelikle hastanın öncelikli şikayetinin kaynağı tespit edilir. Bunun yanında hastanın mevcut durumu bir bütün olarak ele alınır ve de bu sayede sadece mevcut olan değil, ileride sorun yaratabilecek bölgeler de belirlenmiş olur.

        Ağızda birden fazla yapılacak işleri olan ve çok fazla sayıda randevu verilecek hastaların randevu saatlerine  dikkat etmeleri gerekmektedir. Çünkü programdaki herhangi bir aksama gelecek sefere yapılacak olan planlamaları da etkilemektedir.

       PANORAMİK RADYOGRAFİ:

      Dişlerdeki gizli (Arayüz) çürükleri, ağızdaki mevcut dişlerin tamamını, gömük dişleri, dişleri çevreleyen kemik dokusunu, sinüs boşluklarını, çene kemiğinin tamamını ve eklemleri tek seferde ve aynı görüntü içerisinde incelemeye olanak sağlayan bir ağız dışı görüntüleme tekniğidir.

      RADYOVİSİOGRAFİ(RVG):

       Bu yöntem sayesinde, çekilen röntgene ait görüntüler anında bilgisayar ekranında görülebilme, aynı zamanda bu görüntüler üzerinde istenen renk ayarları, büyültme-küçültme işlemleri ve ölçümler yapılabilmektedir. Bu teknikte hastanın maruz kaldığı radyasyon oranı da ciddi ölçüde azalmıştır. Ayrıca görüntülerin bilgisayar ortamında hasta dosyasında saklanabilmesi veya gerekli durumlarda internet ortamından paylaşılabilmesi de önemli bir avantajdır.

      CBCT: İlgili bölümde daha geniş anlatılmıştır.

      Röntgenler radyasyon yayar mı?

     Dijital panoramik röntgenler çok az miktarda radyasyon yayarlar. Çünkü dijital uygulamalar, klasik röntgenlere göre %90 daha az radyasyon oluştururlar. Kişinin röntgen çekilirken aldığı radyasyon miktarı, iki saat boyunca televizyon izlerken aldığı radyasyon toplamına eşittir.

    Hamile bayanlar röntgen çektirebilir mi?

     Ağız sağlığınızın bebeğinizi etkilemesi için hamilelikten önce diş hekimine gitmeniz ve diş sorunlarınızı çözmeniz gerekmektedir. Röntgenler düşük seviyede radyasyon yaymalarına rağmen maruz kalma oranını düşürmek ve güvenliği arttırmak için, kurşun önlük giymek, ileri düzey dijital teknolojik ekipmanlar kullanmak gibi her türlü önlem alınır.

    VİTALOMETRE: Dişin vitalitesini ölçmeye yarayan cihazdır. Dişin dolgu, kanal tedavisi veya çekimli tedavide teşhisinde önemli yer tutar.

 

Değerlendirmeler

Bir yorum yazın

Oral Diagnoz ve Radyoloji

Oral Diagnoz ve Radyoloji